www.flickr.com
Petra Bos' photos More of Petra Bos' photos

Monday, August 01, 2005

Fietsen door Peking


In de tuinen van de tempel
Originally uploaded by Petra Bos.

Ni hao!
Al fietsend door Beijing bezoeken we weer de nodige bezienswaardigheden. We maken een stop bij de prachtige lamatempel. Een tempel bestaat hier niet uit 1 gebouw, maar meer uit een soort complex met tuinen en veel kleine tempels. Deze lamatempel is een belangrijk boeddhistische tempel die ook veel Chinese bezoekers trekt. Er wordt volop geofferd, met name wierook. Het is blijkbaar effectiever om Boeddha hele bossen wierook tegelijk aan te bieden dan elke keer 1 stokje. Ook moet je in elk gebouw minstens drie verschillende geuren aan Boeddha aanbieden, als je dan nog wat fruit of alcohol geeft, is hij helemaal tevreden.
Achter in de tempel staat een Boeddha beeld van maar liefst 18 meter hoog. Ook staat het beeld nog 8 meter diep in de grond. Volgens het bordje ernaast is het beeld uit 1 blok hout gemaakt!

We stoppen ook bij de tempel van Confucius en bij de Bell en Drumtowers. Deze torens werden vroeger gebruikt om de tijd bij te houden. Elk half uur wordt er met een muziekspel aangegeven hoe laat het is. Om half vier is het tijd voor het trommelspel. Er staan maar liefs 25 trommels. Nu wordt er op vijf daarvan gespeeld. Dit is al indrukwekkend, laat staan als ze op alle 25 tegelijk zouden spelen!

We fietsen nog een stukje door de Hutongs en langs een meertje waar volop met bootjes wordt gevaren. Dan besluiten we terug te gaan richting huis.

Onderweg zien we weer volop hoe deze stad in beweging is. Overal staan kranen, overal wordt gebouwd en worden gebouwen gesloopt. Ook 's avonds en 's nachts gaan de bouwwerkzaamheden gewoon door. En zondag... wat is dat?

Mogelijk hebben deze drukke werkzaamheden met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 2008 te maken. De Spelen leven hier al volop. De souvenirs worden overal aangeboden. En op een groot bord bij het Tiananmen plein stond deze week dat het nog 1104 dagen was tot de spelen.

De volgende dag bezoeken we de Temple of Heaven. Deze tempel is gelegen in een mooi groot park. Helaas is het hoofdgebouw van de tempel afgesloten voor restauratie. Wel zien we verschillende bijgebouwen en de tuin. In de tuin zie je op verschillende plaatsen mensen muziek maken en zingen. Een stukje verderop wordt een spelletje kaart gespeeld, nog iets verder wordt aan domino gedaan. Ook wordt er Tai Chi geoefend en er wordt volop gevliegerd. Op een bankje ligt iemand te slapen.

Dit zijn trouwens beelden die overal terug komen in Beijing. Mensen die liggen te slapen op een muurtje of op hun bakfiets. Groepjes, wat oudere mensen, die spelletjes spelen. Mensen die gewoon op een muurtje om zich heen zitten te kijken... geen haast.

De mensen zijn ook bijzonder gekleed. Onder een kort rokje horen zeker open schoenen met daarin kousjes die tot halverwege de kuit reiken. Tegen de zon beschermen is een vereiste, dus een zonneklep die het hele gezicht bedekt is geen overbodige luxe en handschoenen zijn ook zeer handig. Als de mannen het warm krijgen dan is het zaak om de kleding wat te verminderen. De makkelijkste manier om dit te doen is door het hemd of shirt op te rollen tot onder de oksel, zo krijgt de buik in ieder geval wat lucht!

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hallo Petra, Heerlijk hoor zo'n verslag...... en hoe bevalt Azie? Zo te lezen goed en aan de foto's te zien... geweldig! Mooie foto's hoor! De van de muur zijn super. En volgens mij moet het wel heel bijzonder zijn om je ouders in een ander land te zien en dan weten ze de weg ook nog. Ik zal je weblog goed in de gaten houden, want dit is leuk... om zo mijn nichtje in de gaten te kunnen houden. Groetjes Jolanda

6:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hoi Petra
Net voor het eerst gesite bezocht. Erg leuk, weer eens wat anders dan waarbenjij.nu.
Mijn reis zit er inmiddels weer bijna op, na een super tijd hier vertrek ik zondag avond weer terug naar Maastricht.
Begin dinsdag weer met werken en met studeren voor het mondeling neuro.
Wens jou een hele fijne tijd daar, ben benieuwd naar al je verhalen/foto's, en we moeten maar snel afspreken als je weer terug bent.
Groetjes Geertje

10:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

He die Peet! Ook ik ben co-schapper af!!!! Oke, moet alleen mijn punt nog krijgen (dat gebeurt pas as. woensdag..), maar dat mag de pret niet drukken.
Veel plezier op de fiets door Bejing en als je terug bent hebben we natuurlijk genoeg te vieren!!! dikke kus, ing

10:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hoi Petra!
Leuk om je verhalen te lezen! En wat een gave foto`s zeg...dat slang eten lijkt me wel wat;-) Nog bedankt voor je kaart, `k kreeg `em gisteren, echt stoer zo`n kaart uit China. Veel plezier nog, en we lezen het wel weer, hè!
Liefs,
Nienke

10:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

Haai Petra! Super bedankt voor je leuke kaart, ziet er mooi uit die Chinese muur. Tja, staat nog altijd op mijn verlanglijstje...moet helaas nog ff wachten denk ik zo!! Breg en ik hebben ons laatste weekendje in ons penthouse gevierd, snik snik.. Wel raar hoor, nog moeilijk te beseffen dat we straks alledrie ons geliefde Mestreech gaan verlaten. Maar eerst nog lekker wat afstudeerfeestjes vieren!!!! Groeten aan je je familie en ik zie je snel weer, kussies Inge

8:35 AM  

Post a Comment

<< Home

www.flickr.com
Petra Bos' photos More of Petra Bos' photos