www.flickr.com
Petra Bos' photos More of Petra Bos' photos

Monday, November 14, 2005

2500 kg buskruit en vuurwerk....



De Engelsen hebben een aantal bijzondere tradities. Vorige week heb ik een daarvan mee mogen maken.

In 1605 was er ene Guido (beter bekend als Guy) Fawkes. Deze katholieke jongen was samen met zijn makkers van plan het House of Parliament op te blazen en het Anglicaanse regime omver te werpen. Helaas voor hem, lekte zijn plan uit en op 5 november werd hij betrapt in de kelder van het House of parliament met 2,5 ton buskruit. Toen de koning hem vroeg waarom hij hem wilde vermoorden, antwoordde Guy dat de paus had gezegd dat gevaarlijke ziekten met grondige middelen bestreden moeten worden. Grondig waren zijn middelen zeker, maar of dit nou een ziekte was...
Guy werd gemarteld tot hij de namen van zijn bondgenoten prijs gaf en vervolgens kregen zij de straf voor landsverraad, de zwaarste straf die er in die tijd bestond. Ze werden 'hanged, drawn and quartered': oftewel opgehangen, maar van de strop gehaald voor de dood intrad, vervolgens werden de organen (inclusief de genitalien!) een voor een verwijderd en voor de ogen van de slachtoffers verbrand, dan werden de slachtoffers onthoofd en de resten van de lichamen werden gevierendeeld.

Tot op de dag van vandaag wordt op 5 november dit zogenaamde 'gunpowder plot' herdacht. Niet in een stille herdenking. Nee, het wordt herdacht als een feestdag. Kinderen in dorpen maken een 'guy' van oude kleding (alhoewel in Nottingham maar weinig kinderen die moeite nemen). Er is vuurwerk en er zijn grote vuren, waarop de 'guys' worden verbrand.
Tevens heeft Guy met zijn actie een plaatsje verovererd in de ranglijst van de '100 Greatest Britons' en wel op nummer 30 net boven David Beckham. En Guy wordt nog steeds dagelijks herdacht in het Engelse woord 'guy' dat van zijn naam is afgeleid.

Ik blijf het raar vinden een feest ter gelegenheid van een aanslag... maar waarschijnlijk is het gewoon een reden om nog eens een extra pint te drinken...


Remember, remember the fifth of November,
Gunpowder, treason and plot,
I see no reason why gunpowder treason
should ever be forgot.
Guy Fawkes, Guy Fawkes,
'twas his intent
to blow up the King and the Parliament.
Three score barrels of powder below,
Poor old England to overthrow:
By God's providence he was catch'd
With a dark lantern and burning match.
Holloa boys, holloa boys, make the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
Hip hip hoorah!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Leuk zeg! Wist niet dat dit het verhaal was- kende alleen de term.

Nicole

10:38 PM  
Blogger Marije said...

leuke beschrijving Petra... 'k zal mijn familie weer even op je site afsturen :-)

9:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

ha petraatje!

koel, had wel iets gehoord over feestdag :-) met vuurwerk, maar wist ook het achterliggende verhaal niet. heel interessant; ook grappige rijm!

-x-
mar

3:41 PM  

Post a Comment

<< Home

www.flickr.com
Petra Bos' photos More of Petra Bos' photos